Lastfartyget M/S Naboland (nr 280, 1946)

image_pdfimage_print

Snabba fakta

 • Nr: 280
 • Art: m.s
 • Namn: Naboland
 • Typ: Lastfart
 • Dw ton/Depl ton: 6180 dw
 • Kölsträckt Start Docka: 8.10 1945
 • Sjösatt Utdockad 21.3 1946
 • Levererad 4.7 1946
 • Fart Knop 16 1/2
 • Beställare: Ångfartyg AB Tirfing, Göteborg

7 tankar kring ”Lastfartyget M/S Naboland (nr 280, 1946)

 1. Bojan Holmberg

  Vart kan jag finna Naboland historik om krocken utanför dardanellerna 4/4 1953. Min f d make fanns med ombord. Skulle vara intressant att veta. Vi vet att dom blev kvar i många månader. Intressant att veta hur dom levde då? Måste dom vara ombord på båten hela tiden. Min f d make avled för länge sedan och vi frpgade aldrig. Havs namn var Gerhard Holmberg, 18’år.

  Svara
  1. Åke Andersson

   Pratade med min 86 årige far idag om den här olyckan. Han var ombord som maskinist efter olyckan och flög ned till Istanbul och skötte om maskinen i 6 månader över sommaren. Dom byttes av på båten och var iland och badade och åkte på utflykt med personalen på konsulatet. Dom var ca 10 personer som underhöll båten när den låg för ankar långt in i en hamn. Han träffade även någon från Amerikanska flottan som var ombord. Turkarna la märke till dom när dom var iland och han hörde när folk pratade om dom från Naboland. Han var med på resan hem igen och sa att båten gick mycket trögt i början för att det var så mycket alger och snäckor fastväxt under. Dom kom hem till julen. Åke Andersson

   Svara
   1. Christer Frennfelt

    Hej Åke

    God fortsättning.

    Jag heter Christer Frennfelt och sjökapten Oscar Lorentzon var min morfar. Jag läste ditt inlägg och skulle gärna vilja veta om din far som var där har mer att berätta?

    Du får gärna kontakta mig.
    christer.frennfelt@swep.net

    Tack på förhand.

    Mvh
    Christer

    Svara
 2. Johan Svede

  M/V Naboland var ett svenskt fartyg, som kolliderade den 4 april 1953 i Dardanellerna med den turkiska ubåten TCG Dumlupınar. Ubåten skadades så svårt att den gick till botten och 81 besättningsmän på ubåten omkom. Skadorna på Naboland blev lindriga, men eftersom de turkiska myndigheterna ansåg att Naboland vållat olyckan, kvarhölls fartyget i Turkiet tills rättegångarna var avklarade.[1]

  I första instans fälldes den svenska kaptenen Oscar Lorenzon, men i nästa instans fälldes den turkiske ubåtskaptenen. Först i december 1954 fick Naboland lämna Istanbul och gick då till Eriksbergs varv för reparation.

  Fartyget döptes om vid leverans från varvet till M/S Nyland. Det såldes 1964 till ett av Broströmskoncernens företag i Göteborg, och döptes om till M/S Broriver. Det såldes sedan vidare 1966 till Thalis Sh Co i Panama och döptes till M/S Thalia. 1968 fick det en brand ombord, och övergavs utanför Västafrika. Vraket påträffades och bogserades in till Dakar.

  Svara
  1. Pelle Pettersson

   En man som jag känner stod utkik och rapporterade u-båten vid mötet och även när densamma helt plötsligt girade ut framför Naboland strax innan kollisionen.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.